Kan man flyga ballong när som helst?

Ballonger behöver en lugn och stabil vind för att kunna flyga säkert och timmarna efter gryningen och innan solnedgången är de som oftast erbjuder sådana förhållanden. Under vinterhalvåret är det möjligt att flyga ballong hela dagen. Eftersom en ballong är det enda flygfartyget som flyger med vinden så är vädret den mest avgörande faktorn om det går att flyga eller inte.

Går det att styra?

Nja! Inte direkt, men ballongpiloten kan genom att variera höjden påverka vart man flyger. En stor del i charmen med att flyga ballong är att man faktiskt inte vet precis var man kommer att landa. En duktig ballongpilot vet under gynsamma förhållanden redan innan start i vilken gatukorsning han kommer att landa. Mindre gynsamma dagar skall man vara glad om man landar i samma kommun som man hade tänkt sig.

Vad är ballonger gjorda av?

Ballonger är gjorda av ripstop nylon belagd med s k ”coating” för att göra tyget tätatre och mer tåligt mot solljus. Nästan samma sorts material som i spinnackrar. Varför är korgen gjord av rotting? Rotting har under åren visat sig var mycket starkt och hållbart. Dessutom så är rotting lätt och flexibelt.

Hur blåser man upp en ballong?

Man lägger ut ballonghöjlet på marken och fäster det vid korgen. En motordriven fläkt startas som får blåsa in kall luft i höljet. När höljet är ungefär halvfyllt med kalluft så värms luften med hjälp av ballongens brännare och höljet reser sig upp ovanför korgen. När man värmer luften i höljet ytterligare med brännaren ger detta tillräcklig lyftkraft för att ballongen skall lyfta.

Vad används för bränsle?

Varmluft används för att lyftkraft. För att värma luften används en gasolbrännare. Brännaren används inte kontinuerligt, utan bara för att värma luften när detta behövs.

Hör hög är en ballong?

Ballonger är vanligtvis runt 30 meter höga.

Använder man radio när man flyger?

Man använder radio båder för att prata med följebilspersonalen på marken och flygledningen/flygplan i näheten. En ballong har även en viss ”instrumentering”, vanligtvis en höjdmätare och en ”variometer” som berättar hur mycket man för tillfället stiger/sjunker. Ibland har man även en termometer som visar temperaturen i höljet och den omgivande luften.

Kan alla flyga ballong?

Oavsett om du är 9 eller 90 så kan du flyga ballong. Men, men, jag är ju höjdrädd!

Ingen fara, det är jag med, faktum är att jag tror att det är betydligt vanligare att vara höjdrädd bland ballongfarare än hos övriga befolkningen! Att flyga ballong är inte alls som att stå på ett tak eller en stege. Man får inte alls känslan av svindel, det är mera som att sakta se landskapet under en bli mindre. Eftersom en ballong hela tiden flyger med vinden är det alltid lugnt och stilla. Ballongkorgen varken skakar, svajar eller lutar så det är ingen som helst risk att man trillar ur.

Hur högt flyger man?

De flesta ballongfarare brukar mest uppskata att flyga riktigt lågt. Den normala ballongturen håller sig mellan 2000 ft (600 meter) och trädtoppshöjd.

Hur långt flyger man?

Det händer att man landar på nästan samma ställe som man startar, även om detta är ovanligt. Den normala flygturen är mellan 5 och 30 km, beroende på hur mycket det blåser och hur länge man flyger.

Hur länge flyger man?

En normal flygtur med ballong varar i 1-2 timmar.

Måste det blåsa?

Nej. De flesta ballongfarare föredrar cirka 6-8 km/h i vindstyrka.

Hörs det något när man flyger?

När man eldar med brännaren för att värma luften så väsnas det lite. Men när brännaren är avstängd så är det tyst och lugnt. Flyger man lågt så kan man höra samtal på marken, fågelsång och bäckar som porlar.

Behöver man pilotcertifkat?

Ja. För att ta ett ballongpilotcertifikat så behövs det läkarundersökning, 16 skolflygningstimmar, soloflygning, höjdflygning, godkänt teoriprov, luftradiocertifikat samt en godkännd uppflygning. Luftfartsverket registrerar alla ballongpiloter. Ansvarig för pilotutbildingen är svenska ballongfederationen.

Sammanställt av Niklas Paulsson